درخت الماس

خدمات شغلی

از میوه کم آویزان برای شناسایی یک فعالیت ارزش افزوده بالپارک در آزمایش بتا استفاده کنید. با کلیک های اضافی، شکاف دیجیتال را نادیده بگیرید.

مشاور کسب وکار

مشاوره کسب و کار و بیزینس کوچینگ Coaching business به شما کمک می‌کند جایگاه مطلوبی برای سازمان، در مسیر توسعه کسب و کار، مدیریت واحدها و سرمایه انسانی ترسیم کنید. سپس به تحلیل شیوه حرکت از شرایط فعلی به آن جایگاه بپردازید. هدف از آموزش و مشاوره کسب و کار نجات، ایجاد یک تیم با تفکر سیستمی و برنامه‌ریزی استراتژیک در سازمان شماست تا خودشان پس از اتمام پروژه مشاوره کسب و کار، سازمان را در مسیر صحیح به حرکت درآورند.

آموزش

دانش شغل: پیدا کردن مسیر شغلی: شغل‌هایی که برنامه شغلی شما را در طولانی مدت می‌سازند. ممکن است مسیر شغلی و برنامه شغلی، برای شما مشابه هم به نظر بیایند، اما در واقعیت این طور نیست. برنامه شغلی شامل اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی است که به شغلی ایده‌آل می‌انجامد، این در حالی است که مسیر شغلی به طور اختصاصی، به شغل‌هایی می‌پردازد که هر فرد را به سمت اهدافش می‌برد.

مثال ها یی در مورد مسیرهای شغلی:

  • مدیریت: دستیار مدیریت – دستیار اجرایی – مدیر دفتر
  • تبلیغات: هماهنگ‌کننده اجرایی تبلیغات – دستیار اجرایی تبلیغات – مدیر اجرایی پروژه – مدیر ارشد اجرایی پروژه
  • ارتباطات: دستیار روابط عمومی – نماینده روابط عمومی – دستیار مدیر روابط عمومی – مدیر ارتباطات
  • سرویس مشتریان / فروش: نماینده خدمات مشتریان – فروشنده داخلی – فروشنده خارجی – مدیر فروش ارشد – مدیر فروش منطقه‌ای – کارشناس فروش
  • ویراست: دستیار ویراستاری – دستیار ویراستار – معاون ویراستار – ویراستار – ویراستار ارشد – مدیریت بخش ویراستاری
  • تحصیل: معلم – معلم ارشد – هماهنگ‌کننده برنامه آموزشی و طرح درس – معاون آموزشی مدیر
  • مهندسی: مهندس مبتدی – مهندس ارشد – مدیر پروژه – مهندس مشاور
  • کارآفرینی: فروشنده – مدیر فروش – صاحب کسب وکار
  • منابع انسانی: دستیار منابع انسانی – مصاحبه‌کننده – دستیار مدیریت مزایا و منافع – متخصص مدیریت مزایا و منافع معاون منابع انسانی مدیریت منابع انسانی
  • خرده فروشی: کارمند فروش – معاون مدیر – مدیر دپارتمان فروش – مدیر فروشگاه – مدیر منطقه‌ای
  • بازاریابی: فروشنده مدیریت – کارشناس ارشد مدیریت کسب و کار – دستیار مدیریت برند – مدیریت برند – مدیریت گروه مدیریت بازاریابی.

جرات تغییر مسیر

شروع یک تغییر بزرگ

شروع یک تغییر بزرگ تولدی دوباره در زندگی است. برای تولدی دوباره به خوبی به رفتارتان نگاه کنید، اما این بار نه با نگاه ساده ی گذشته بلکه از دیدگاه اندیشه و تفکر به زندگی نگاه کنید. سعی کنید ذهن غبار گرفته خودتان را شستشو داده و وارد جامعه شوید.

 

چرا باید تغییر کنیم؟

ایجاد تغییر در زندگی دلیل نمی خواهد, تغییر یک اشتیاق میخواهد. اگر کسی اشتیاق سوزان خود را برای تغییر بوجود بیاورد دیگر نیازی به هیچ دلیلی برای تغییر کردن ندارد. اشتیاق برای انجام کار و رسیدن به هدف “باید” را می شناسد و اصلا مهم نیست که چقدر سخت است و می شود یا نمی شود. اشتیاق که باشد باید بشود و می شود. این همان قدرت اشتیاق برای تغییر است. پس اگر این “چرا” منجر به کشف اشتیاق سوزان شما برای تغییر بشود, تغییر بزرگ شما شروع شده است.

از تغییر نترسید

برای  تغییر مسیر زندگی مان فقط باید شجاع باشیم و از تغییر نترسیم. هر کسی نمی تواند تغییر کند فقط کسانی تغییر می کنند که بپذیرند سرنوشتشان در دست خودشان است و پذیرفتان این موضوع که سرنوشتمان توسط کارهای خودمان رقم می خورد شجاعت می خواهد.

اینکه بدانیم تغییر سرنوشتمان دست خودمان است برای خیلی ها چیز خوبی نیست و نمی خواهند آن را انتخاب کنند. اما فقط کسانی پاداش تغییر را می گیرند و به موفقیت های بزرگ و رویاهایشان می رسند که بپذیرند همه چیز دست خودشان است و باید تغییر کنند. باید حاضر باشید که در هر لحظه و در هر کجای مسیرتان که نیاز باشد تغییر کنید. تنها کسی این بها را می پردازد که یقین داشته باشد تغییر نتایجش در گرو تغییر کردن خودش است. از روبرو شدن با ترسهایتان نترسید; پشت این ترسهایتان تمام موفقیت ها و رویاهایتان را خواهید یافت.

مهارت تجربه آموزی

مهارت ‌‌آموزی یا Skill Training به معنای فعالیت‌های آموزشی برای فراگیری تخصص‌ها است. مهارت ‌آموزی، عادت دادن افراد به انجام دادن کارها از طریق تمرین، تکرار،  کارورزی و به‌دست آوردن شناخت و آگاهی از طریق عمل است؛ که فرد را برای شغل جدید حاضر می‌کند. این توانایی‌ها ممکن است فقط برای کسب‌وکار نباشند؛ اما با به‌دست آوردن آن‌ها فرد مسیر درست زندگی خود را پیدا کند.

مهارت‌ آموزی می‌تواند شامل ایجاد روابط بین‌ فردی مناسب، انجام فعالیت‌های اجتماعی و تصمیم‌گیری صحیح باشد؛ همچنین به ارتقا سطح سلامت رفتاری جامعه کمک می‌کند و به عنوان یک ابزار، در جهت پیشگیری از آسیب‌های روانی و اجتماعی استفاده می‌شود. هدف اصلی مهارت آموزی این است که فرد را توانمندتر کند.

یادگیری تجربی، یادگیری از راه تجربه کردن است. این نوع یادگیری در فرآیند کوچینگ و فرآیندهای کارگاهی کیفکو از اهمیت به سزایی برخوردار است. اهمیت اساسی یادگیری تجربی از دهه ۱۹۶۰ مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است؛ در آن‌زمان “مورگان مک کال” و سایرین در «مرکز رهبری خلاقانه» متوجه ضریب ۱۰٫۲۰٫۷۰ شدند؛ آنها دریافتند که حدود ۷۰ درصد یادگیری یک فرد از «توسعه خود – محور» در هنگام کار در یک محیط نسبتاً چالشی اتفاق می‌افتد. ۲۰ درصد دیگر این یادگیری برگرفته از یک یا چند نفرِ خاص است، مانند یک کُوچ یا منتور – یا رئیسی که به یادگیری تیمی اهمیت می‌دهد  و ۱۰ درصد باقیمانده مربوط به خواندن و آموزش رسمی است. از این‌رو، فرآیند کوچینگ و همراهی کُوچ از دو راه به تقویت یادگیری مبتنی بر تجربه کمک می‌کند:یکی کمک به انتخاب تجربیات به صورت هدف‌مندو دوم تأمل درباره نحوه عملکرد فرد و انتخاب استراتژی‌های جایگزین در صورت نیازایده ایجاد موقعیت‌هایی که در آن افراد از تجربه شخصی درس بگیرند نه فقط صرفاً از آموزش، موضوع چندان جدیدی نیست. حتی کنفوسیوس هم از اهمیت این مسأله مطلع بوده است؛ اما تا قرن بیستم طول کشید تا این ایده به شکلی تبلور یابد که محققان، اساتید و مربیان درباره آن به تبادل نظر بپردازند و آن را به‌کار بگیرند و ارتقاء دهند.

در اواسط دهه ۱۹۸۰ چندین شاخه تحقیقاتی کنار هم قرار گرفتند. یکی از این شاخه‌ها روش مراجع – محورِ “کارل راجرز” (متولد ۱۹۰۲) است. راجرز می‌گوید: “از نظر من تجربه بالاترین قدرت است”.

آنچه ما (اعضای تیم کانون یادگیری فردا) در ارتباطات انسانی‌مان آموختیم، نظر کارل راجرز را تأیید می‌کند. مثلث مهارت‌آموزی “خدا” از دل این تجربیات شکل گرفت و چنان مورد استقبال فراگیران دوره‌های مهارت‌آموزی قرار گرفت که تمرکز و توجه ما برای استفاده بیشتر و بهتر از آن را دو چندان کرد. این مثلث دارای سه نقطه‌نظر است: خود، دیگری و استاد. روش “خدا” به فراگیر نشان می‌دهد که او در مرکز آموزش، یادگیری و مهارت‌آموزی قرار دارد و استاد در واقع نقش «تسهیل‌گری» فرایند آموزش را ایفا می‌کند و او را به چالش می‌کشد. هدف اصلی ورود به فضای مهارت‌آموزی و یادگیری، شکلی از آگاهی عمیق، خودآگاهی، کشف و در نهایت تغییر در رفتار است.

جالب آن است که در هنگام اجرای هر دوره، تسهیل‌گر هم در مرکز یادگیری از خود قرار می‌گیرد و این مسئله امکان ایجاد تجربیات بدیع را دو چندان می‌کند و فاصله قدرت بین استاد و فراگیر که معمولا در فضای آموزشی شاهد آن هستیم را به حداقلِ ممکن می‌رساند. این عوامل، در کنار قرار گرفتن فراگیر در مرکزیت یادگیری، امنیت و اشتیاق او را بالاتر برده و بستری مناسب برای یادگیری، رشد و توسعه او ایجاد می‌کند.

بیشتر دوره‌های مهارت آموزی کیفکو، توسط دست کم دو تسهیل‌گر اجرا می‌شود و این مساله باعث می‌شود دیدگاه غالبی از سوی یکی از تسهیلگران مطرح نشود و شکل تعاملی کارگاه به‌شدت تقویت شود.

به نظر من بقای نسل بشر، به دلیل حواس پنجگانه‌ی بسیار ضعیف او نسبت به سایر حیوانات است؛ حواس پنجگانه ضعیف‌تر نسبت به سایر حیوانات باعث شده ظرفیت انتزاعی در مغز ایجاد شود و قدرت یادگیری در طول زندگی و از نسلی به نسلی دیگر افزایش یابد؛ به‌ خاطر همین عامل انسان، موجودی یادگیرنده است و پتانسیل یادگیری مغز او تا انتهای عمر نیز وجود دارد.

هر معلم یا استادی که قصد دارد تأثیرگذاری فضای یادگیری خود را عمیق‌تر کند، نیاز دارد باورهای بنیادین خود درباره انسان‌ها را بازبینی کند. همه انسان‌ها قدرت زیادی در یادگیری دارند، هرچند این موضوع درجاتِ مختلفی دارد اما هر انسان آنچه را که هم خودش و هم مغزش برای تدارم حیات (مادی و روحی) ضروری تشخیص دهد، بسیار بهتر و مشتاقانه‌تر یاد خواهد گرفت. تجربیات جلسات فردی کوچینگ نیز این مسأله را تأیید می‌کند.

تجربه کردن، راهی قدرتمند برای یادگیری است و ما انسان‌ها از خودمان یاد می‌گیریم، درست مانند کودکی که راه رفتن را آغاز می‌کند و زمین می‌خورد. هر کودک بالاخره راه خواهد رفت و این کار را به روش خودش و با سرعت دلخواه خودش انجام می‌دهد و هر گونه دخالت بزرگسالان در این فرآیند، شاید کمی سرعت کار را تغییر دهد و چه بسا فرآیند را برای آن کودک آهسته‌تر کند!

پس ورود ما، به‌عنوان پدر و مادر، استاد، رییس، همکار و … در فرآیند یادگیری تجربی فرزندان، شاگردان، همکاران و … می‌تواند بزرگ‌ترین مانع باشد نه بزرگ‌ترین کمک! حتی اگر دلسوزانه‌ترین و پاک‌ترین نیت را نیز داشته باشیم. تسهیلگر یادگیری تجربی خود و دیگران باشید، این‌گونه هم خودتان یاد خواهید گرفت و هم به یادگیری دیگران که احتمالاً نیت اصلی‌تان است، کمک بزرگ‌تری خواهید کرد.

مهارت رزومه شغلی

همان‌طور که با دقت رزومه‌ای تهیه می‌کنید که برای نقش خاصی که برای آن درخواست می‌دهید طراحی شده باشد، باید بدانید که نحوه گزارش مهارت‌های خود برای رسیدن به یک شغل نیز می‌تواند تعیین کننده باشد. اگر می‌خواهید رزومه‌تان نشان دهد که چه توانایی هایی دارید، باید مهارت‌های شغلی خود را به خوبی در رزومه تان به رخ بکشید. مهارت های موجود در رزومه شما می تواند شما را از رقبا متمایز کند تا بتوانید موقعیت مورد نظر خود را به دست آورید و علاوه بر آن اگر یک هیئت استخدام تصمیم بگیرد که این کار را به شما پیشنهاد دهد، بخش مهارت های رزومه شما به راحتی می تواند بر رقم حقوقی که آنها بر آن توافق می کنند، تأثیر بگذارد.

در ادامه به چگونگی آوردن انواع مهارت های شغلی در رزومه خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید:

مهارت های نرم و سخت در رزومه

بر کسی پوشیده نیست که بسیاری از مدیران استخدام تنها زمان کوتاهی را صرف بررسی رزومه می کنند تا تصمیم بگیرند که آیا یک نامزد را برای موقعیت شغلی خود انتخاب کنند یا خیر. چیزی که ممکن است ندانید این است که کارفرمایان امروزه به دنبال مهارت های سخت و نرم برای یک شغل هستند. برای مثال، هر آگهی شغلی را بخوانید ممکن است درخواست‌های زیر را مشاهده کنید:

  • تسلط به کامپیوتر
  • تجربه رهبری
  • مهارت های ارتباطی
  • دانش سازمانی
  • استعداد همکاری
  • توانایی های حل مسئله

این مهارت ها و ویژگی ها، و سایر مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم، برای محیط کار امروزی ضروری هستند.

مهارت نرم و بین فردی

مهارت های نرم یا مهارت های بین فردی، شخصیت و ویژگی های شخصی فرد را منعکس می کنند. برای مثال، آنها می توانند به توانایی سازگاری با فرهنگ کاری یک شرکت، مدیریت استرس، برقراری ارتباط خوب با دیگران مرتبط بوده و اشاره کنند. درست است که اسم آن ها مهارت «نرم» است، اما مهارت‌های مهمی برای یک رزومه هستند به عنوان مثال زمانی که نامزدهای شغلی دارای سطوح تجربه و مهارت‌های فنی قابل یکسان هستند، مهارت‌های نرم می‌توانند این تعادل را تغییر داده و کفه را به سمت شما سنگین کنند.

 اجازه دهید ابتدا در مورد مهارت های شغلی که کارفرمایان به دنبال آن هستند صحبت کنیم:

چگونه مهارت های رزومه خود را با شرح شغل مطابقت دهید.

بسیاری از شرکت‌ها از سیستم ردیابی متقاضی (ATS) استفاده می‌کنند که به عنوان یک فیلتر الکترونیکی عمل می‌کند تا رزومه‌ها را جمع‌آوری، اسکن، مرتب‌سازی و رتبه‌بندی کند تا دایرة متقاضیان را به واجد شرایط‌ترین نامزدها محدود کنند. به همین دلیل است که باید رزومه و نامه خود را با استفاده از کلمات کلیدی و عباراتی که با فهرست شغلی مطابقت دارند، شخصی سازی کنید.

به عنوان مثال، اگر یک کارفرما به دنبال یک طراح گرافیک با تسلط در Adobe Creative Suite باشد، شما نباید فقط ادعا کنید، باید نرم افزار را با نام فهرست کرده، سطح تخصص خود را ذکر کنید و در صورت داشتن گواهینامه Adobe Certified Expert (ACE) آن را برجسته کنید. به همین ترتیب، اگر کارفرمایی به دنبال حسابداری با «تجربه پردازش فاکتورها و اعتبارات روزانه» است، از زبان مشابه در رزومه خود استفاده کنید. صرفاً فهرست کردن «رسیدهای جمع‌آوری» به‌عنوان وظیفه، احتمالاً امتیاز خوبی برای شما نخواهد داشت.

بهتر است که کلمات و عبارات رایج دیگر پست های همان نقش را نیز تکرار کنید. اما به یاد داشته باشید، هر شرح شغلی متفاوت است. کلمات کلیدی و مهارت های خود را در رزومه برای هر موقعیت، بسته به همان موقعیت شغلی تنظیم کنید.

مصاحبه شغلی در مصاحبه شغلی وظیفه شما این است که شخصِ مصاحبه‌کننده را قانع کنید مهارت، دانش و تجربه کافی برای شغل مورد نظر را دارید. به همین دلیل، مطمئناً کارفرما سوالات بسیاری از شما خواهد پرسید. پس بهتر است پیش از حضور در جلسه مصاحبه، کمی درباره شرکت موردنظر تحقیق کنید و اطلاعاتی درباره میزان درآمد یا آخرین محصولشان به دست آورید.

پیش از مصاحبه شغلی درباره شرکت مورد نظر تحقیق کنید.

وب‌سایت شرکت مورد نظر و همچنین آگهی شغلی شرکت، بهترین مکان برای شروع تحقیقات است زیرا محصولات و خدمات را به همان شکلی که باید دیده شوند، معرفی می‌کند. همچنین، به شما کمک می‌کند تا با فرهنگ سازمانی آن مجموعه آشنا شوید. به علاوه، بهتر است برای آشنایی بیشتر، گزارش سالانه‌شان را بررسی کنید و به دنبال صفحه اخبار در وب‌سایتشان باشید.

همانطور که اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل می‌کنید به نقش خود و ارتباط آن با ماموریت شرکت فکر کنید. همچنین، می‌توانید در وب‌سایت جستجو کرده و اطلاعات بیشتری درباره شخص یا اشخاصی که قرار است با شما مصاحبه کنند، به دست آورید.

پیشنهاد می‌کنیم زمانی را به جستجو در اینترنت اختصاص دهید تا اطلاعات بیشتری درباره آن مجموعه پیدا کنید. نام شرکت را در گوگل جستجو کنید و ببینید چه خبر جدیدی درباره‌شان وجود دارد. همچنین، شما می‌توانید در شبکه‌های اجتماعی از کارمندان مجموعه، اطلاعاتی درباره نحوه کار در آنجا یا فرهنگ سازمانی‌شان به دست بیاورید.

یک پیشنهاد حرفه‌ای: چنین تحقیقی را برای نام خود نیز انجام دهید و ببینید با جستجوی نام خود، چه نتایجی در گوگل نشان داده خواهد شد. ممکن است کارفرمای شما نیز پیش از مصاحبه شغلی ، همین تحقیقات را درباره شما انجام دهد.

مهارت‌های‌تان را با نیازمندی‌های شغل مورد نظر مقایسه کنید.

  • شغل مورد نظر را تحلیل کنید: در این مرحله دانش، مهارت و توانایی خواسته شده در آگهی شغل را بررسی کنید.
  • سلسلسه مراتب را بدانید: جایگاه خود را در چارت سازمانی شرکت مورد نظر بدانید.
  • مقایسه کنید: مهارت‌های خود را با توانمندی‌های خواسته شده مقایسه کنید.

پیش از مصاحبه شغلی پاسخ‌ها را آماده کنید.

بیشتر مصاحبه‌ها ترکیبی از بررسی رزومه، رفتار و پاسخ‌های شما به سوالات مطرح شده هستند. به همین دلیل شما باید پاسخ بسیاری از سوالات را از قبل بدانید.

در تمامی مصاحبه‌ها، تعدادی سوال مشترک وجود دارد. سوالاتی از قبیل:

  • ممکن است کمی درباره خودتان توضیح دهید؟
  • نقاط قوت خودتان را می‌شناسید؟
  • می‌توانید نقاط ضعف خودتان را نام ببرید؟
  • چرا باید شما را برای کار در شرکت انتخاب کنیم؟
  • در پنج سال آینده خودتان را در چه جایگاهی می‌بینید؟

مطمئن باشید در هر جلسه مصاحبه‌ای، این سوالات از شما پرسیده خواهد شد. بنابراین بهتر است کمی وقت بگذارید و پاسخ‌هایی مناسب برای این سوالات آماده کنید.

برای پوشش خود برنامه‌ریزی کنید.

یکی از دغدغه‌‌های کارجویان پیش از مصاحبه شغلی ، نحوه پوشیدن لباس است. مطمئناً پوشش مناسب می‌تواند تاثیر اولیه خوبی بر کافرما داشته باشد. ما به شما توصیه می‌کنیم که پیش از شروع مصاحبه شغلی حتماً نکات زیر را در انتخاب نوع پوشش خود لحاظ کنید:

  • از رنگ‌های خنثی استفاده کنید: سعی کنید در پوشش خود از رنگ‌های مرسوم و خنثی استفاده کنید. این نوع پوشش تقریباً در همه شرکت‌ها مورد پسند است.
  • بیش از حد رسمی نباشید: اگر پیش از مصاحبه به شما گفته شده مانند یک کارمند معمولی لباس بپوشید، بهتر است در انتخاب پوشش خود دقت کنید.
  • اُتو کشیده باشید: مطمئن شوید لباس‌هایتان پاک، مرتب و بدون چروک هستند.
  • تاثیرگذار باشید: طوری لباس بپوشید که ظاهر کلی‌تان خوب و شسته‌و‌رفته باشد و در نگاه اول، تاثیر مثبتی بر دیگران بگذارد.

 مدارک مورد نیاز همراهتان باشد.

اگر پیش از مصاحبه از شما خواسته شده برخی از مدارکتان را به همراه داشته باشید بهتر است از شب قبل، این مدارک را آماده کنید.

  • یک کپی از رزومه خود یا در صورت نیاز، فایل PDF آن را به همراه داشته باشید.
  • همراه خود یک دفترچه یادداشت و خودکار به همراه داشته باشید.
  • اطلاعاتی که برای پُر کردن فرم‌های مختلف لازم است را به همراه داشته باشید.
  • برخی از نمونه کارهای مرتبط خود را به رزومه ضمیمه کنید یا آن‌ها را در روز مصاحبه به همراه داشته باشید.

به ارتباط غیرکلامی خود دقت کنید.

شاید تصور کنید آنچه در مصاحبه می‌گویید تنها چیزی است که در مشغول به‌کار شدن شما تاثیر دارد، اما همیشه اینطور نیست. بیشتر مواقع رفتار شما پیش از شروع مصاحبه زیر نظر گرفته می‌شود. در حقیقت، رفتار و ارتباط غیرکلامی‌تان می‌تواند بیانگر بسیاری از ویژگی‌های شما باشد. در طول مصاحبه نکات زیر را به خاطر داشته باشید:

  • هشیار باشید: ارتباط غیرکلامی، به اندازه هزاران کلمه موثر است.
  • مصاحبه برای شما زودتر آغاز می‌شود: به خاطر داشته باشید ممکن است رفتار شما در اتاق انتظار به مصاحبه‌کنندگان گزارش شود.
  • اعتماد به نفس خود را نشان دهید: لبخند بزنید، ارتباط چشمی برقرار کنید و محکم دست بدهید.
  • حرکات شما مهم هستند: صاف، اما راحت بنشینید. از رفتارهایی که نشان‌دهندۀ اضطراب است مانند تکان دادن خودکار یا کوبیدن پا بر روی زمین، پرهیز کنید.
  • دقیق باشید: درحالیکه به سوالات مصاحبه‌کننده پاسخ می‌دهید به چشمان او نگاه کنید، اما هیچ‌وقت خیره نشوید.
  • به فضای شخصی‌شان احترام بگذارید: تا جای ممکن وسیله‌ای بر روی میز مصاحبه قرار ندهید.
  • واکنش‌هایتان را مدیریت کنید: حالت صورت‌تان، نشان‌دهندۀ احساسات شماست. سعی کنید واکنش‌های خود را کنترل کنید و تصویری مثبت از خودتان نمایش دهید.

سوال بپرسید.

بسیاری از مصاحبه‌های شغلی با این سوال به پایان می‌رسند: “آیا شما سوالی ندارید؟”

بهترین کار این است که پیش از مصاحبه، کمی وقت بگذارید و سوالاتی که برایتان پیش آمده را یادداشت کنید. سوالاتی بپرسید که در طول مصاحبه، اطلاعاتی درباره‌شان به دست نیاورده‌اید. همچنین، اگر پاسخ سوال‌تان در وب‌سایت شرکت موجود است، بهتر است از مطرح کردنش منصرف شوید.

برای مثال می‌توانید از مصاحبه‌کننده بپرسید:

  • به نظر شما چه چیز باعث می‌شود که سازمان شما محل مناسبی برای کار کردن باشد؟
  • از نظر شما مهم‌ترین معیار برای موفقیت در این شغل چیست؟
  • اگر ممکن است کمی درباره فرهنگ سازمانی‌تان توضیح دهید.
  • عملکرد من چگونه ارزیابی خواهد شد؟
  • چه فرصت‌هایی برای پیشرفت من در این مجموعه وجود دارد؟
  • قدم بعدی در روند مشغول به‌کار شدن‌تان چیست؟

پرسیدن چنین سوالاتی پس از مصاحبه نه تنها شما را فردی علاقمند به فعالیت در آن مجموعه نشان خواهد داد، بلکه این تصویر را در ذهن مصاحبه‌کننده به وجود می‌آورد که شما فردی دقیق و اهلِ تحقیق هستید.

همچنین، بر اساس پاسخ‌هایی که دریافت خواهید کرد متوجه شرح وظایف خود و فرهنگ سازمانی آن مجموعه خواهید شد که این موضوع روند تصمیم‌گیری را نیز برایتان آسان خواهد کرد.

شبکه سازی در کسب وکار

شبکه سازی کسب و کار و یا توسعه‌ی شبکه‌های تجاری به مجموعه استراتژی‌ها و اقداماتی گفته می‌شود که به شما کمک می‌کند به تامین‌کنندگان و مخاطبان بالقوه‌تان نزدیک شود و از خلال مبادلات کاری و مالی رشد کنید. در این مقوله، «تبادل» کلیدواژه‌ایست که کارآمدی شبکه‌ی ارتباطی‌تان را تضمین می‌کند. در شبکه‌های تجاری شما در ازای دریافت چیزی، چیز دیگری می‌دهید.

تا پیش از این شبکه سازی تنها در بستر ملاقات‌های رو در رو، کنفرانس‌های حضوری، سمینارها و باشگاه‌های تجاری شکل می‌گرفت اما امروزه، همزمان با سربرآوردن تکنولوژی‌های نوین، این بسترها تا آن‌سوی مرزهای دنیای حقیقی، در فضای آنلاین، نیز گسترش یافته است. در بسیاری از موارد، وبینارها و باشگاه‌های تجاری آنلاین البته خروجی موثرتری نیز داشته‌اند. ما در بیزآپس از امکان هوش‌مصنوعی کمک می‌گیریم تا شرکای تجاری‌تان را به شما متصل و در مسیر پر خطر شریک‌یابی تجاری مسیر را هموارتر کنیم.

شما با بهره گرفتن از امکانات فضای آنلاین و شبکه‌های اجتماعی می‌توانید افق‌های تجاری‌تان را گسترش دهید- می‌پرسید چگونه؟

اهمیت شبکه سازی در کسب و کار

هاب‌اسپات در گزارشی ادعا می‌کند ۷۹٪ از متخصصان حوزه‌ی تجارت عقیده دارند موقعیت‌های شغلی مرهون انواع شبکه سازی در کسب و کارهای کوچک و متوسط است. برای دست یافتن به یک شبکه‌ی موثر از ارتباطات باید با دایره‌ی امن‌تان خداحافظی کنید و خود را معرض ملاقات با افراد مختلف قرار دهید. این‌گونه راهی برای گسترش افق‌های تجاری باز خواهید کرد. در ادامه بیش‌تر راجع به مزایای شبکه سازی کسب و کار حرف می‌زنیم.

۱_ شبکه سازی کسب و کار دسترسی شما به موقعیت‌های شغلی را افزایش می‌دهد.

شبکه سازی با فعالان صنعتی که در آن مشغول به کار هستید، خواه و یا ناخواه شما را در مسیر موقعیت‌های شغلی قرار می‌دهد. ساوانا بیلبو، استراتژیست محتوا، می‌گوید موفقیت در حوزه‌ی کار و کسب تنها مستلزم توانمندی شما نیست.

“در عصر حاضر، پیش نیاز موفقیت در کسب و کار تنها به توانمندی های شما خلاصه نمی‌شود، بلکه به افرادی که با آنان ارتباط دارید نیز مربوط است. گسترش شبکه‌ی ارتباطی شما گامی ضروری برای تضمین آینده‌ی شغلی و یا رشد کسب‌وکارتان است. هر چه شبکه‌ی ارتباطی شما گسترده‌تر و معنادارتر باشد، شانس شما برای مواجهه با فرصت‌های جدید افزایش پیدا می‌کند.” ساوانا بیلبو، استراتژیست محتوا

حق با ساوانا بیلبو است: چه کسی را دیده‌اید که برای موقعیت شغلی رده‌بالا در روزنامه آگهی بزند و یا برای جذب یک شریک تجاری به وب‌سایت‌های پربازدید تبلیغات بدهد؟

هر چه بیش‌تر پیش می‌روید، ناگزیر باید به شبکه‌های ارتباطی‌تان بیش‌تر تکیه کنید. پس باید راه های شبکه سازی موثر را جدی بگیرید.

۲_ شرکت در رویدادهای شبکه سازی به دانش شما عمق می‌بخشد.

حضور منظم در رویدادهایی که در حوزه‌ی کسب‌وکار شما بر بستر پلتفرم‌های همچون بیزآپس برگزار می‌شوند، نگاه شما را به طرز شگفت‌انگیزی رشد می‌دهد. آن‌ها را دست‌کم نگیرید. شما با شرکت در رویدادها می‌توانید با رهبران فکری صنعت خود دیدار و توجه‌شان را جلب کنید، از برند خودتان پرده بردارید و به تبادل ایده‌ها بپردازید. برای این، پلتفرم‌های برگزاری رویدادهای داخلی و خارجی را شناسایی و در آن ثبت‌نام کنید. اگر می‌خواهید با یکی از بهترین‌هایشان آشنا شوید، کافی است در پلتفرم بیزآپس پروفایل بسازید و به عنوان برگزارکننده و یا شرکت‌کننده‌ی رویدادهای پر سر و صدا فعالیت‌های‌تان را شروع کنید.

برای شروع، با مشاوران برگزاری رویداد در بیزآپس ارتباط بگیرید.

۳_ با پیروی از اصول شبکه‌ سازی در کسب و کار می توانید کسب و کار خود را توسعه دهید.

زپیا می‌گوید شبکه سازی آنلاین تا کنون به ۷۸٪ از استارت‌آ‌پ‌ها در مسیر رشد و تحول کمک کرده است. این آمار شگفت‌انگیز است- نگاه کنید یک شبکه‌ی ارتباطی قوی از متخصصان چگونه به رشد کسب‌وکارها کمک می‌کند!

ایرینا مالتسوا، بنیانگذار ONSAAS به ارتباطات طولانی‌مدت به عنوان کلید موفقیت در شبکه سازی کسب و کار اشاره می‌کند.

«بهترین ارتباطات ما از طریق شبکه سازی و مشارکت‌های طولانی‌مدت به دست آمدند. با یک مشت تبلیغات خشک و خالی نمی‌شود کارآفرین‌ها و سرمایه‌گذاران را به یک چشم بر هم زدن جذب کرد. شما باید همیشه مخاطبی داشته باشید و این قدرت تاثیرگذاری را بالاتر می‌برد. وقتی از مخاطب حرف می‌زنم، از شبکه‌ی ارتباطی‌تان حرف می‌زنم. » ایرینا مالتسوا، بنیانگذار ONSAAS

ایرینا مالتسوا به شبکه‌ی ارتباطی به مثابه یک گنجینه نگاه می‌کند- درست مثل برایان بناجارو، مشاور بازاریابی محتوا.

“داشتن شبکه ای از مخاطبین به من این امکان را می‌دهد تا با مشتریان بالقوه به روشی موثرتر و مستقیم‌تر ارتباط برقرار و در زمان و هزینه‌های تبلیغاتی صرفه‌جویی کنم” برایان بناجارو، مشاور بازاریابی محتوا

۴_ شبکه سازی کسب و کار امکانی برای استخدام کارمندان موثرتر است.

اگر در پی استخدام فردی توانمند و البته با استعداد هستید که به شما در حفظ و ترویج ارزش‌های حرفه‌ای کمک کند، باید از شبکه ارتباطی‌تان کمک بگیرید. شبکه‌ی ارتباطی همواره پیشنهادات موثری در این باره دارد. آقای ریچارد کلوز که صاحب یک استارت‌آپ در حوزه‌ی پوشاک است، برای جذب آدم‌ها هرگز سراغ آگهی‌ دادن نمی‌رود.

“من کارمندان را بر اساس توصیه های همکارانی که با آنان ارتباط دارم، انتخاب می‌کنم.”- ریچارد کلوز- کارآفرین

۵_ شما یک سیستم پشتیبانی شگفت انگیز خواهید ساخت.

شبکه‌ سازی شکلی دیگر از سیستم‌سازی است. شما گاهی به مشاورانی نیاز دارید که در مسیر رشد توصیه‌های کارآمدی عرضه کنند. باید این شبکه را از همتایان با تجربه و البته رهبران فکری تشکیل بدهید- چالش‌ها و پرسش‌های‌تان را با آنان در میان بگذارید و بخواهید راه‌حلی به شما ارایه بدهند. اشلی رومر، یک متخصص SEO در شرکت طراحی وب Paper Street است. او توضیح می‌دهد که چگونه از شبکه‌ی ارتباطی‌اش برای تبادل ایده و اصلاح امور استفاده می‌کند.

“من بخشی از شبکه ی ارتباطی متشکل از خانم های متخصص در حوزه‌ی SEO هستم. کار این شبکه از افراد همفکر به اشتراک گذاشتن ایده ها و تجربیات است. ما راجع به مشکلات رایجی که در پروژه‌های دیگر تجربه کرده‌ایم، حرف می‌زنیم و برای‌شان چاره‌اندیشی می‌کنیم.” اشلی رومر، مدیر SEO در شرکت Paper Street

۶. اعتماد به نفس خود را تقویت خواهید کرد.

شبکه‌ی ارتباطی موثر به شما در رشد توسعه‌ی فردی کمک می‌کند. شما مدام خود را در معرض ارتباط قرار می‌دهید و به این ترتیب مهارت‌های اجتماعی ارزشمند را فرا خواهید گرفت و اعتماد به نفس‌تان را بالاتر خواهید برد. توسعه‌ی فردی به خصوص برای کسانی که صاحب یک کسب‌وکار هستند و یا آرزو دارند در موقعیت یک رهبر قرار بگیرند، موضوع بسیار با اهمیتی است.

کارآموزی  یک نوع نظام آموزشی است که در آن به کارآموزان با توجه به مهارت‌های مورد نیازشان، آموزش داده می‌شود. دوره‌های کارآموزی شامل مشاغل صنعتی یا آموزش به افرادی که به دنبال مجوز برای فعالیت در یک حرفه هستند، می‌شود. کارآموزان، مهارت‌های مورد نیاز در پیشه خود را در دوره‌های کارآموزی می‌آموزند. معمولاً بیشتر آموزش‌های دورهٔ کارآموزی، در حین کار برای یک کارفرما -که آموزش کارآموز را برعهده دارد- انجام می‌گیرد؛ در عوض آن، کارآموزان نیز پس از کسب مهارت‌های لازم، برای مدت معینی که بر روی آن با کارفرما به توافق رسیده‌اند، کار خود را در محل، ادامه می‌دهند. به منظور پیشرفت بیشتر در دوره‌ها، آموزش‌های نظری نیز در آن‌ها گنجانده می‌شوند که به شکل رسمی در دوره‌های ۴ الی ۶ ساله، در محل کار و همچنین در آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای یا دانشگاه‌ها، در حالی که همزمان زیر نظر کارفرما هستند، انجام می‌گیرد.

پیدا کردن منتور منتورینگ یک رابطه حرفه‌ای سودمند و متقابل است که در آن یک فرد باتجربه (منتور)، دانش، تخصص و خرد خود را به فردی کم‌تجربه‌تر، منتقل می‌کند. یک منتور موثر می‌تواند ضمن حفظ یک رابطه دوستانه و حمایتی، فرد را به طور حرفه‌ای راهنمایی کند. یک منتور باید همیشه بهترین منافع مراجع خود را در ذهن داشته باشد و سبک مشاوره خود را متناسب با نیازهای او طراحی کند.

تفاوت مربی (Coach) و منتور چیست؟

بسیاری از افراد منتورینگ و مربی‌گری را اشتباه می‌گیرند. با این حال، آنها روابط متفاوتی با اهداف مختلف هستند. مربی‌گری به طور کلی یک رابطه شخصی کوتاه مدت بین دو شخص است که در آن مربی از استراتژی‌های تفکر‌برانگیز و خلاقانه برای کمک به مشتری در پیشرفت فردی یا حرفه‌ای استفاده می‌کند. از طرف دیگر، منتورینگ رابطه طولانی‌تری است – به طور کلی یک سال یا بیشتر – که از نظر دو طرف سودمند است. منتور به فرد مورد نظر کمک می‌کند تا مهارت‌ها یا خواسته‌های حرفه‌ای را توسعه دهد و فرد به مشاور اجازه می‌دهد تا مهارت‌های رهبری خود را گسترش دهد.

چگونه یک منتور پیدا کنید؟

1-تعیین اهداف کوتاه‌مدت

اولین قدم برای یافتن منتور، تعریف آنچه از حرفه خود می‌خواهید، است. این ممکن است به معنای برنامه‌ریزی برای کل شغل شما نباشد – مهم این است که مجالی را برای رفتن به جایی که شرایط شما را به همراه دارد، ترسیم کنید – اما تعریف آنچه می‌خواهید (در کوتاه مدت) می‌تواند راهی روشن برای شما فراهم کند. مسیر شغلی خود را در نظر بگیرید و آن را محدود کنید تا بتوانید تعیین کنید چه کسی شغل رویایی شما را دارد و چه کسی را تحسین می‌کنید.

بیل دریسکول، رئیس ارشد منطقه خدمات فناوری کارکنان در شمال شرقی و غرب میانه می‌گوید: “روابط موفق در منتورینگ زمانی اتفاق می‌افتد که منتور و فرد اهدافی مطابق و مناسب داشته باشند. با کسی که فکر می‌کنید با او راحت هستید ارتباط برقرار کنید. او می‌تواند یک صدایی خنثی باشد و درعین حال مشاوره خوبی ارائه دهد.”

2-به افراد حرفه‌ای در اطراف خود نگاه کنید.

این افراد می‌توانند رئیس سابق، استادان یا معلمان سابق، همکاران در بخش دیگری یا دوستان خانوادگی باشند. همانطور که نگاه می‌کنید، سعی کنید شخصی را که می‌تواند در مورد صنعت شما، مشاوره طولانی‌مدت بدهد و ایده خوبی از شرکت شما و آنچه برای پیشبرد نقش شما لازم است را در ذهن دارد، در اولویت قرار دهید.

سالمی در این مورد معتقد است: “بهتر است این فرد ترکیبی از کسی باشد که سازمان داخلی شما را به خوبی بشناسد اما لزوما در آنجا کار نکند. آنها می‌توانند با داشتن دید کامل‌تر به رشد شغلی شما، این بینش را فراهم کنند.” کسی که ایده کلی درباره نقش و صنعت فعلی شما داشته باشد، قادر خواهد بود در مورد مولفه‌هایی مانند پروژه‌های جدید برای کاوش، گواهینامه‌ها یا آموزش‌هایی که برای پیشبرد آنها لازم دارید و همچنین نحوه مدیریت سیاست‌های اداری در سازمان، به شما مشاوره دهد.

3-برقراری ارتباط مناسب

پس از آماده شدن برای برقراری ارتباط با یک مشاور، مهم است که ارتباط درست و روشنی را با او حفظ کنید. سالمی می‌گوید: “رویکرد شما به یک مشاور بالقوه باید همان رویکرد به یک دوست بالقوه باشد. رابطه شما با گذشت زمان توسعه می‌یابد. کسی را به این کار اجبار نکنید. آرام باشید. زیرا با گذشت زمان، درس‌ها و مشاوره‌ها به دست خواهند آمد”.

مذاکره در کسب وکار تسلط بر مجموعه ای از تکنیک های مذاکره می تواند در طول زندگی شما سود زیادی به همراه داشته باشد. در واقع، مهارت های قوی مذاکره می تواند یکی از ارزشمندترین دارایی هایی باشد که یک فرد می تواند داشته باشد. در طول زندگی شما، فرآیند مذاکره ممکن است برای فعالیت‌های زیر وارد عمل شود: خرید و فروش کالا، نظارت بر معاملات املاک و مستغلات، مذاکره حقوق (از تعیین حقوق اولیه تا پرداخت حقوق بیشتر)، ارزیابی ارزش بازار یک کالا یا خدمات، و حل مسئله در پویایی بین فردی، از جمله حل تعارض.

اگر متعهد به تبدیل شدن به یک مذاکره کننده بهتر هستید، باید درک روشنی از اینکه شما و شریک مذاکره تان چگونه به یک معامله نگاه می کنید، داشته باشید. بهترین مذاکرات، مذاکراتی است که به نفع متقابل باشد. اگر یکی از طرفین طرف دیگر را از بین ببرد، منجر به احساسات سخت و شانس کم برای معاملات آینده خواهد شد. اما یک مذاکره عادلانه و مؤثر می‌تواند به روابط بلندمدت منجر شود که در آن معاملات بیشتری می‌توان انجام داد. در اینجا چند نکته مذاکره وجود دارد که به شما در ایجاد رابطه، افزایش سود سهام و دستیابی به توافقاتی که نتایج بهتری را برای همه طرف‌ها به همراه دارد، کمک می‌کند:

5 نکته راجع به اینکه چگونه خوب مذاکره کنید؟

1-اولین پیشنهاد را ارائه دهید.

یکی از بهترین راهبردهای مذاکره، در دست گرفتن کنترل میز مذاکره است. بهترین مذاکره کنندگان این کار را با تعیین شرایط اولیه مذاکره انجام می دهند. اگر آنها کالایی را می فروشند، ارزش بالایی برای آن تعیین می کنند و آن را به شخص دیگر واگذار می کنند تا قیمت کمتری را پیشنهاد کند. تحقیقات نشان داده است که زمانی که فروشنده پیشنهاد افتتاحیه را تعیین می‌کند، قیمت‌های نهایی بیشتر می‌شوند و زمانی که خریدار ابتدا پیشنهاد می‌دهد، قیمت‌ها پایین‌تر هستند. هر کسی که اول صحبت می کند شرایط بحث را تعیین می کند و بنابراین می تواند بحث را به سمت منافع اساسی خود هدایت کند. پس با ارائه اولین پیشنهاد از این فرصت استفاده کنید.

2-هنگام بحث در مورد پول، به جای محدوده از اعداد مشخص استفاده کنید.

اگر جواهراتی را می فروشید و به خریدار خود می گویید که به دنبال خرید بین 500 تا 750 دلار برای آن هستید، احتمالاً قیمت کمتری خواهید داشت. این به این دلیل است که شما به مذاکره کننده ماهر مقابل خود گفتید که چقدر می توانند در پیشنهاد نهایی خود پایین بیایند. به این سرعت دست بالا را تسلیم نکنید. ممکن است در ذهن خود بدانید که 500 دلار را به عنوان یک نتیجه احتمالی می پذیرید، اما نیازی به گفتن آن از همان ابتدا نیست. از گفتن این که قیمت آن 750 دلار است نترسید و اگر طرف مقابل بخواهد کمتر بپردازد، همان مقدار را خواهد گفت.

3-فقط به اندازه نیاز صحبت کنید.

یکی از زیرکانه ترین راهبردهای مذاکره، مهار قدرت سکوت است. در زندگی واقعی، سکوت می تواند افراد را از بازی خود دور کند و بر تصمیم گیری آنها تأثیر بگذارد. اگر تماس چشمی خود را حفظ می کنید اما صحبت نمی کنید، همتای شما ممکن است شروع به داد و بیداد کند و امتیازاتی بدهد که در غیر این صورت انجام نمی دادند. یک مذاکره‌کننده مؤثر از این لحظات استفاده می‌کند و احتمالاً پیشنهاد متقابلی ارائه می‌کند که نتیجه نهایی خود را افزایش می‌دهد. حفظ سکوت دریچه ای عالی به دیدگاه طرف مقابل می دهد.

4-سؤالات باز بپرسید و با دقت گوش دهید.

وقتی سعی می کنید راه خود را طی کنید، به ندرت جواب دادن به سؤالات ساده بله یا خیر به دردتان می خورد. برای اینکه یک گفتگوی رفت و برگشت برای شما کارساز باشد، سؤالات باز بپرسید که باعث می شود طرف مقابل اطلاعات ارزشمندی را به شما واگذار کند.

به عنوان مثال، اگر در حال بررسی یک پیشنهاد شغلی جدید هستید اما شرایط اولیه ارائه شده را دوست ندارید، سؤال دودویی نپرسید: “آیا این پیشنهاد نهایی شما است؟” به عنوان چیزی با پایان باز مانند: “اگر به شما بگویم که نمی توانم این حقوق را برای من کارساز کنم، چه می گویید؟” این روش به فردی که قصد استخدام شما را دارد فشار می آورد. شاید آنها پیشنهاد دستمزد بالاتری را دنبال کنند، یا شاید برای کمک به یافتن زمینه مشترک، امتیازات بیشتری را دریافت کنند. اگر هدف آنها “رسیدن به بله” باشد، پیشنهاد خود را افزایش خواهند داد. و اگر پیشنهاد افزایش پیدا نکرد، باید بپذیرید که بهترین کار را انجام دادید.

5-به یاد داشته باشید، بهترین توافق به هر دو طرف اجازه می دهد که برنده شوند.

معامله‌گرانی که ذهنیت برد-باخت دارند، تمایل دارند شرکای خود را از خود دور کرده و شانس تکرار تجارت را از بین ببرند. اما معامله‌گرانی که برای نتایج برد-برد تلاش می‌کنند – جایی که هر دو طرف به چیزی که می‌خواهند دست پیدا می‌کنند – می‌توانند درهای زیادی را در مسیر باز کنند. اگر به همه چیز مانند یک تقلا برای یک کیک ثابت از مزایا نزدیک شوید، می‌توانید رفتاری بداخلاقی داشته باشید که می‌تواند به اعتبار حرفه‌ای شما آسیب برساند.

برای موفقیت پایدار در اداره یک شرکت، یک کسب و کار کوچک یا مجموعه شخصی خود، سعی کنید با افرادی که با آنها مذاکره می کنید شریک باشید. مهارت های شنیداری خود را هماهنگ کنید و زبان بدن آنها را تماشا کنید. و مهمتر از همه ، صادق باشید. از آن دسته افرادی نباشید که کالاهای آسیب دیده را می فروشد یا با پولی که به درستی مال اوست، کسی را فریب می دهد. اگر به هر معامله تجاری از نظر اخلاقی و با ذهنیت برد-برد برخورد کنید، خود را برای یک عمر شراکت ثمربخش آماده خواهید کرد.

برندسازی و پرسنال برندینگ برند سازی:

فرآیند ایجاد شناخت موثر و مثبت از یک کسب و کار، محصولات یا خدمات آن در ذهن مشتریان با استفاده از مواردی مانند نام، لوگو و شعار در تمام ساختار بازاریابی است. برندسازی به کسب و کارها کمک می‌کند تا خود را از رقبای خود متمایز کنند و یک پایگاه مشتری ایجاد کنند.

پرسونال برندینگ:

هنگامی که فردی از طریق طی کردن فرآیندی آنقدر معروف و قابل اعتماد شود که بتواند مانند برندهای تجاری معروف در سراسر دنیا شناخته شود، او را دارای یک پرسونال برندینگ قوی و منسجم می‌دانیم. در اصل، پرسونال برندینگ، نوعی از بازاریابی خود شما است که مانند محصولات کوکاکولا، مایکروسافت و سونی در سراسر دنیا شناخته می‌شوید. هنگامی که دارای برندسازی شخصی قوی باشید، اعتماد مردم به شما افزایش می‌یابد و می‌توانید جایگاه بهتری در اجتماع داشته باشید. به جرات می‌توان گفت زندگی شخصی و حرفه‌ای اپرا وینفری، یکی از شناخته‌ شده‌ترین و موفق‌ترین مثال های پرسونال برندینگ است که می‌تواند الگوی بسیار خوبی برای دیگران باشد. این زن سیاه‌پوست آمریکایی که دوران نوجوانی بسیار تاریکی را گذرانده، اکنون به یکی از ثروت‌مندترین و بانفوذترین افراد دنیا است که از این جایگاه خود برای رفع مشکلات اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی استفاده می‌کند. اپرا وینفری با تمرکز بر سخت‌کوشی، شناخت توانایی‌های نهان، و همچنین ارائه یک شخصیت دوست‌داشتنی توانست قبل از 49 سالگی به اولین زن سیاه‌پوست میلیارد دلاری مجله فوربس تبدیل شود. در ابتدای راه، اپرا وینفری با شرکت کردن در فیلم‌ها، برنامه‌ها و سریال‌های مختلف سعی می‌کرد خود را به جهانیان نشان دهد. اما حالا که دارای پرسونال برندینگ بسیار قوی است، خود به یک برند تبدیل شده و با داشتن شبکه‌های اختصاصی مانند Oprah Winfrey Network (OWN) به یک شخص تاثیرگذار بدل گشته است.

سوشیال مدیا مارکتینگ:

مشاور برندینگ و بازاریابی در شبکه مشاوران برند به نوعی متخصصان بازاریابی هستند که با تمرکز بر روش‌ها و استراتژی‌های خاص، به معرفی و اجرای استراتژی‌ها می‌پردازند. مشاور برندینگ همچنین با شرکت‌ها و کسب و کارهای مختلف کار می‌کند تا بتواند از طریق ایجاد برندی خاص، به تعریف هویت آنها کمک کند.

پرسونال برندینگ:

طراحی استراتژی پرسونال برندینگ

استراتژی برند شخصی مناسب، مثل نقشه راه است که منحصربه‌فرد بودن و بی‌همتایی شما رو به دیگران بیشتر نشون میده.

استراتژی پرسونال برندینگ برندسازی شخصی یعنی بتونین راه خودتون رو پیدا کنین، خودتون مدیریت و کنترل همه چیز از جمله برند و شهرت‌تون رو به عهده بگیرین، به کسب‌وکارتون جهت بدهید و درباره نقشی که تو این جهان دارین، احساس قدرت کنین. وقتی مدیریت همه مسائل رو به عهده می‌گیرین یعنی اینکه تو این مسیر، برداشت دیگران از خودتون رو هم شما مدیریت می‌کنین.

در روند پرسونال برندینگ، اجزای پازل زندگی شما به هم وصل می‌شوند و می‌تونین هر آنچه که واقعاً هستید و یکجا ببینین. پس برای شروع این مسیر، حتماً باید استراتژی مناسب برندسازی شخصی داشته باشید. شما با داشتن استراتژی مناسب، منحصربه‌فرد بودن و  بی‌همتایی ارزش‌هاتون  رو به دیگران نشون می‌دهید. درواقع اصالت و هویت پرسونال برند رو برای عموم به نمایش می‌گذارید.

داشتن استراتژی، مثل یک برنامه منسجم و طولانی مدت هست. برای بسیاری از افراد، داشتن برنامه‌ای دقیق شانس موفقیت‌شون رو تا حد زیادی بالا می‌بره. این برنامه به شما کمک می‌کنه کارهایی انجام بدهید که هر صاحب کسب‌وکاری نیاز داره انجام بده. شما با داشتن استراتژی می‌دونین چه کارهایی باید انجام بدهید، چه هزینه‌هایی دارید، روی چه مواردی سرمایه‌گذاری کنین و… در واقع مثل یک سیستمی هست که شما مطمئن می‌شوید هر آنچه لازم هست داره اتفاق میوفته و مدیریت میشه. هر اندازه برند شخصی شما تقویت بشه، شرکت و کسب‌وکار شما هم رشد خواهد کرد.

تو مسیر برندسازی شخصی، اطلاعات زیادی از خودتون بدست می‌آورید. اطلاعاتی مثل نیازها، ارزش‌ها، علاقه‌مندی‌ها، مهارت‌ها، ماموریت، رسالت، چشم‌انداز، نقاط قوت، تمایز، ویژگی‌های انحصاری، ویژگی‌های شخصیتی، آرکه‌تایپ‌ها، رزومه، تجربیات کاری و تحصیلی، اهداف، فرصت‌ها، USP و… که با کنار هم گذاشتن تمام این موارد، شما به پروفایل برند شخصی‌تون دست پیدا می‌کنین.

پروفایل برند شخصی در مسیر پرسونال برندینگ، مثل این هست که پله پله موفقیت خودتون رو بسازید. شما با کنار هم گذاشتن همه این اجزا و ساختن محصول نهایی (برند شخصی) زیبایی واقعی‌اش رو درک خواهید کرد. برای طراحی استراتژی پرسونال برندینگ، گام اول ساخت پروفایل، بسیار مهم و گاهی بسیار دشوار است. این گام به شما کمک می‌کنه بهتر بفهمید چه کسی هستید؛ با چه کسانی می‌خواهید کار کنین؛ نیازها، ارزش‌ها، ماموریت و وعده ویژه‌تان چی هست؛ و دشواری‌اش هم به این خاطر هست که شاید بیشتر از آنچه قصد داشتید، درباره خودتون اطلاعات کسب کنین؛ خوب، بد و گاهی زشت!

تهیه برنامه استراتژیک پرسونال برندینگ و اجرای اون به این معنی است که برندتون رو به عمل درمی‌آورید. برای بیشتر افراد این مرحله به سخت‌کوشی و تلاش برای داشتن زندگی اصیل‌تر نیاز داره.

استراتژی برند شخصی شما چیست؟

آیا خودتون رو به عنوان اولین کسی که کاری رو انجام داده، بازاریابی می‌کنین یا به عنوان پیشگام در زمینه کاری خودتون، متخصص، با استفاده از نژاد، قومیت، جنسیت‌تون، یا با همسویی با جریانی گسترده‌تر؟

قبل از اینکه استراتژی مناسب پرسونال برند خودتون رو انتخاب کنین، باید از دید «مخاطب هدف» به برندتون نگاه کنین. اگه جای آنها بودین، از خودتون چی می‌خواستین؟ انتظارات‌تون از خودتون و برند شخصی‌تون چی بود؟ با جواب دادن به این سوالات، دلایل مهمی که باعث میشه مخاطب هدف بخواهد با شما کار کنه رو کشف می‌کنین.

علاوه بر پروفایل پرسونال برند، شما برای مارکتینگ و وارد بازار کردن برند شخصی‌تون لازمه گام‌هایی اساسی بردارین. گام‌هایی مثل استوری‌تلینگ و داستان برند شخصی، شناخت بهترین راه‌ها برای ارتباط با مخاطب هدف، نتورک‌سازی، تولید محتوا، شناخت اکوسیستم برند، هویت بصری برند شخصی، و نوع پوشش و استایل. ولی قبل از اینکه بخواهید به بازاریابی برندتون بپردازین، باید در مورد دو موضوع مهم فکر کنین: پول و زمان.

پرسونال برندینگ، به پول و صرف هزینه نیاز داره، اگرچه لزوماً پول زیاد مطرح نیست. میزان پولی که نیاز دارین به این بستگی داره که برای روند پرسونال برندینگ چه کار می‌خواهید بکنید. نکته‌ای که نباید فراموش کنین این هست که فرآیند پرسونال برندینگ بازاریابی شماست، از طرفی جذب مشتری برتری هست که پول بیشتری به شما می‌رسونه. یعنی اینکه با برند شخصی، شما تصویرتون رو در ذهن مخاطب ارتقا می‌دهید و خودتون رو به عنوان فردی متخصص و ممتاز جایگاه‌سازی می‌کنین. پس در هر بخشی از این روند به کیفیت نیاز دارید، و کیفیت یعنی پول. هزینه استفاده از بهترین‌ها، کمتر از هزینه استفاده نکردن از اونهاست.

وقتی برای ساخت برند شخصی به آینده نگاه می‌کنین از خودتون بپرسید برای پشتیبانی از برندتون به چه چیزهایی نیاز دارید:

  • آیا به آموزش یا تحصیلات بیشتر نیاز دارین؟
  • باید تخصص بیشتری کسب کنین؟
  • آیا برای کارتون به رزومه، بیوگرافی، کارت ویزیت، سایت و… نیاز دارین؟
  • باید ابزار جدیدی تهیه کنین؟

راه اندازی و پروموت کانال تلگرام، یوتویوب و آپارات

پروموت کانال به معنی معرفی و تبلیغ کانال و محتوای شما به منظور افزایش بازدید، جذب مخاطب جدید، ارتقای تعامل و ultimately رسیدن به اهداف مد نظر شما می باشد.

یوتیوب به عنوان یک پلتفرم تبلیغاتی قدرتمند، امکانات متنوعی برای تبلیغ کانال و محتوای شما به مخاطبان هدف ارائه می‌دهد. می‌توانید از تبلیغات ویدیویی، تبلیغات بنری، تبلیغات کات‌اوتی و … برای معرفی کانال و محتوای خود به کاربران یوتیوب در سراسر جهان استفاده کنید.

تلگرام یک سرویس پیام‌رسان متن‌باز چندسکویی مبتنی بر رایانش ابری است. این پیام‌رسان در سال ۲۰۱۳ توسط دو برادر به نام‌های پاول و نیکلای دورف راه‌اندازی شد. تلگرام رسماً برای اندروید، ویندوز فون و آی‌اواس در دسترس است. نرم‌افزارهای کلاینت غیررسمی برای نسخه وب، نسخه مک‌اواس، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ مایکروسافت ویندوز از توسعه‌دهنده‌های مستقل که از رابط برنامه‌نویسی کاربردی تلگرام استفاده می‌کنند در دسترس هستند.. کاربران عادی، امکان ارسال پیام، نگاره، ویدئو و همه گونه پرونده‌های خودویرانگر و رمزنگاری‌شده را تا حجم ۲ گیگابایت دارند. در اواخر اوت ۲۰۲۱، تلگرام به یک میلیارد بارگیری در سراسر جهان رسید.

آپارات :

آپارات نام یک سرویس اشتراک‌گذاری ویدئو در کشور ایران است. این وبگاه توسط شرکت صباایده راه‌اندازی شده‌است. آپارات پس از فیلترینگ کامل یوتیوب، به‌عنوان جایگزین داخلی آن، اعلام شد و افزون بر وب‌سایت خود، اپلیکیشن‌های کاربردی خود را گسترش داد و پخش برای تلویزیون‌های هوشمند را نیز بهینه کرد.

طراحی محتوای بصری:

محتوای بصری یعنی استفاده از تصاویر برای انتقال اطلاعات. هدف از محتوای بصری در دیجیتال مارکتینگ این است که با ایجاد یک فرمت دیداری جذاب، کاربران را به سمت خودتان بکشانید تا در نهایت با محصولات و خدمات شما آشنا شوند. از آنجایی که مغز انسان قدرت زیبایی‌شناسی خوبی دارد، در نتیجه بهتر با محتوای دیداری ارتباط برقرار می‌کند و به همین دلیل استفاده المان‌های تصویری در بازاریابی دیجیتال اهمیت زیادی دارد.

طراحی کمپین های تبلیغاتی:

دنیای تبلیغات روز به روز در حال تغییر و گسترش است. برندها کمپین¬های تبلیغاتی زیادی را با بودجه‌¬های کلان و با هدف جذب هر چه بیشتر مخاطب طراحی و اجرا می¬کنند. این تعداد تا حدی پیش رفته که  مطابق آمار در سال 2021، شرکت ها بیش از 450 میلیارد دلار برای تبلیغات دیجیتال هزینه کرده¬‌اند و دور از انتظار نیست که در سال آینده این رقم بیشتر هم بشود. با وجود تنوع گسترده در بازار تبلیغات دیجیتال چه از انواع پلتفرم¬ها و چه تعداد زیاد مخاطبان هدف، کسب و کارها با چالش¬های جدی برای موفق شدن در طراحی کمپین¬های تبلیغاتی خود رو به رو هستند.

آنالیز و بهینه سازی بهینه سازی سایت به وسیله ی مهارت های برنامه نویسی :

محتوای مناسب و مرتبط برای سایت ، عوامل خارجی سایت  و نیز استفاده از علم بهینه سازی صورت می‌گیرد. تجزیه و تحلیل یک سایت سبب رفع مشکلات و برطرف سازی ایرادهای آن خواهد شد که همین مورد به ارتقا رتبه سایت منجر خواهد گردید .ابزارهای متنوعی برای آنالیز  سایت و بهینه سازی آن وجود داشته  که می‌توان به وسیله ی آن‌ها، رتبه سایت را به میزان قابل توجهی ارتقا داد. با استفاده ازاصلاحات می‌توان سرعت باز شدن سایت ، لینک‌های  خارجی وب سایت، جانمایی محتوا در صفحات سایت ، آدرس دهی صفحات وب سایت ، کلمات کلیدی و لینک‌های مرتبط با آن را بررسی نموده و آمارهایی را مبنی بر وضعیت بازدیدکنندگان سایت به همراه جزئیات به دست آورد.

امروزه درصد زیادی از کاربران  ،  به وسیله ی موتورهای جست و جو به سایت شما فرستاده می‌شوند. تغییر پارامترهای موتورهای جستجو از یک سمت و قویتر شدن رقبا سایت از سمت دیگر ، سبب شد تا پروسه بهینه سازی سایت  ، طولانی و تخصصی تر گردد . لازم به ذکر است که این تخصص نیازمند واحد های تحقیق و توسعه بسیاز قوی بوده تا به روز باشد . پارامتر های متنوعی در بهینه سازی سایت وجود دارد که هر فرد متخصص ، بسته به روشهای خاص خود، از آن استفاده می نمایند . آنالیز سایت یکی از نکات بسیار ضروری است که همواره باید قبل از بهینه سازی آن مورد بررسی قرار گیرد. یک متخصص بهینه سازی سایت در ابتدای شروع کارسئو سایت، آن را در زمینه‌های متنوعی هم چون: رنک آن ، جایگاه سایت برای هر کلمه کلیدی موردنظر ، رتبه الکسای سایت ، میزان بازدید روزانه و هفتگی و … آنالیز می‌نماید.

اهمیت بررسی و آنالیز در حین انجام سئو :

قطعاً تا کنون متوجه  اهمیت سئو یا بهینه سازی سایت شده‌اید . شما می‌توانید به اطلاعات مفیدی اعم از: نحوه رفتار بازدیدکنندگان وب سایت ، شیوه وارد شدن کاربران به سایت ، انتخاب موضوعات مورد پسند کاربران ، تعداد بازدیدکنندگان سایت  ، کیفیت لینک های ورودی سایت و… دست یابید . این بررسی‌ها به ایجاد محتوای مناسب تر و در نتیجه هدفمندتر شدن کسب و کارتان کمک شایانی  خواهد کرد . در پی این  تجزیه و تحلیل‌ها، افزایش بازدید سایت ، افزایش نرخ کلیک‌های سایت ، بهبود روند شناخت مشتری و هدفمند شدن جست و جوی افراد حاصل می گردد .

تولید محتوا :

محتوا به متن، تصویر یا صوتی گفته می‌شود که به معرفی، توضیح، نقدوبررسی موضوعات مختلف می‌پردازد. نوشته، طرح گرافیکی، عکس، ویدئو و پادکست از انواع محتوا محسوب می‌شوند و به کسانی که این محتوا را خلق می کنند، تولیدکننده محتوا می‌گویند.

عکاسی و فیلمبرداری :

در بیشتر موارد تولیدمحتوا، نیاز به عکاسی است. اگر بخواهید محتوای مرتبط با محصول تولید کنید، عکاسی از محصول مطابق با توضیحات محتوایی لازم است. برای تهیه محتوای متنی نیز گاها از عکس‌های یونیک استفاده می‌شود. پس آموزش عکاسی حرفه ای برای تولیدمحتوا یک امر ضروری است که تولیدکنندگان محتوا باید آن را در نظر بگیرند.

طراحی لوگو و هویت بصری: طراحی هویت بصری که شامل مجموعه عناصر گرافیکی برندها است، گام اصلی موفقیت و توسعه کسب و کارها شناخته می شود. در صورتی که هویت بصری بطور اصولی طراحی شود شخصیتی قدرتمند و قابل اعتماد از کسب و کارتان نشان می دهد. شخصیتی که ماندگاری، محبوبیت و توسعه برند را به ارمغان می آورد. از طرفی هویت بصری لازمه ی شروع هر برند یا کسب و کاری است.

هویت بصری برند باعث می شود به شکلی متفاوت و با تمایز از رقبا دیده شوید. هویت بصری ساختاری یکپارچه برای شکل و نمای کسب و کارتان ترتیب می دهد. طراحی این بخش باید به گونه ای باشد که همه اجزای مجموعه شما به شکلی خاص و منحصر بفرد دیده شود.

ایده پردازی و طراحی گرافیک مهمترین بخش هویت سازی برندها است. طراحی خلاقانه و اصولی این بخش باعث تمایز برندها شده و تاثیر زیادی بروی مخاطبان هدف دارد.

هویت بصری یا Visual Identity شامل اجزاء مختلفی است که همگی به شکلی یکپارچه و منظم دیده می شوند. طراحی نشان تجاری، رنگ سازمانی، اوراق اداری، کاتالوگ، پوستر، بسته بندی و عکاسی از جمله عناصر تشکیل دهنده هویت بصری برندها است.

طراحی هویت بصری برند در صورتی موثر است که هویت خلاقانه، اثرگذار و متناسب با نوع محصولات یا خدمات ارائه دهد. اهمیت هویت بصری برند شما زمانی مشخص می شود که نمادها و عناصر گرافیکی برند شما پس از مدتی در ذهن مخاطب ثبت شود. این اتفاق باعث می شود دیدن یا شنیدن بخشی از هویت برند شما یادآور محصول یا فعالیت شما در ذهن مخاطب باشد. این اتفاق خودِ برندسازی است که با تبلیغات تقویت می شود.

طراحی پست واستوری:

اینستاگرام بدون شک یکی از مهمترین شبکه های اجتماعیست. امروزه از اینستاگرام نه تنها برای مصارف شخصی بلکه برای موارد کسب و کار هم استفاده می شود. بسیاری از کسب و کارها امروزه از اینستاگرام به وفور برای معرفی و تبلیغ خدمات و محصولات خود استفاده میکنند. از این رو طراحی پست و استوری اینستاگرام حرفه ای و زیبا اهمیت فراوانی پیدا کرده است. کاربران اینستاگرام وقت زیادی را در این اپلیکیشن صرف می کنند. ضمنا تحقیقات نشان می دهد که عکسهای حرفه ای و طراحی شده توسط گرافیست های ماهر توجه و بازخورد بسیار بهتری می گیرند. از این رو داشتن عکس های اینستاگرام حرفه ای و زیبا می تواند یک عامل موفقیت برای کسب و کارها در فضای مجازی باشد.

استوری و ریلز موشن استوری موشن با طراحی کوتاه و جذاب، به شما امکان می‌دهد تا پیام و داستان خود را به صورت مؤثر و جذاب به مخاطبان انتقال دهید. این فرمت متحرک، مخاطبان را به سادگی می‌تواند برای گوش دادن و مشاهده محتوا جذب کند و اطلاعات را به طور سریع و قابل فهم منتقل کند

ایونت پلینینگ :

برگزاری و برنامه ریزی ایونت : حضور کسب و کارهای جدید و همچنین تولید محصولات جدید و ارائه آن ها را هر روزه شاهد هستیم. اما شاهد این موضوع نیز هستیم که گاهی این کسی و کارها یا محصولات جدید بسیار موفق و پر فروش خواهند بود و گاهی نیز با شکست در بازار مواجه می شوند‌. به همین دلیل بسیاری از افراد موفق برای جلوگیری از این شکست پیش از وارد کردن محصول و یا کسب و کار خود سعی در معرفی آن دارند. زیرا از این طریق کسب و کار خود و یا محصول جدید را به طور کامل به مردم و جامعه معرفی می کنند. برگزاری ایونت یا برگزاری رویداد روشی برای مطرح کردن کسب و کار، جلب مشتری، کنفرانس برای مدیران، بالا بردن اطلاعات مردم و به دست آوردن اعتماد و اطمینان جامعه و مصرف کننده است.

برنامه ریزی و تولید محتوا: برنامه ریزی تولید محتوا به شما کمک می‌کند تا روی همه چیز تسلط داشته باشید و با آگاهی قدم بردارید. بنابراین برنامه‌ریزی محتوا به بهبود کیفیت کلی محتوای شما کمک می‌کند. همچنین شما باید به طور منظم برنامه محتوای خود را مرور کنید و به دنبال راه هایی برای به حداکثر رساندن بهره وری خود باشید حتی اگر بودجه بسیار کمی دارید. ما در پنتازوم هم برای تمامی مشتریانی که سفارش تولید محتوا دارند، برنامه ریزی تولید محتوا داریم زیرا به ما کمک می کند تا از حجم کاری خودمان در طول ماه جلوتر باشیم.

به یاد داشته باشید که تولید محتوا نقش مهمی در رشد کسب و کار شما دارد.

  • خدمات ارائه شده 1 با بهترین کیفیت
  • خدمات ارائه شده 2 در بهترین زمان
  • شرکتهای بیمه ای
  • سرعت ارسال بالا
  • بهترین کیفیت خدمات
  • مشتری مداری عالی

مدیریت تغییر عملیاتی پادکست در داخل گردش کار برای ایجاد یک چارچوب داده. برای به حداکثر رساندن دم بلند، شاخص‌های عملکرد کلیدی بدون درز را به صورت آفلاین در نظر بگیرید. در حین انجام شیرجه در عمق، مراقب توپ باشید.

02. چگونه کسب و کار خود را نرم راه اندازی کنیم؟

مدیریت تغییر عملیاتی پادکست در داخل گردش کار برای ایجاد یک چارچوب داده. برای به حداکثر رساندن دم بلند، شاخص‌های عملکرد کلیدی بدون درز را به صورت آفلاین در نظر بگیرید. در حین انجام شیرجه در عمق، مراقب توپ باشید.

مدیریت تغییر عملیاتی پادکست در داخل گردش کار برای ایجاد یک چارچوب داده. برای به حداکثر رساندن دم بلند، شاخص‌های عملکرد کلیدی بدون درز را به صورت آفلاین در نظر بگیرید. در حین انجام شیرجه در عمق، مراقب توپ باشید.

مدیریت تغییر عملیاتی پادکست در داخل گردش کار برای ایجاد یک چارچوب داده. برای به حداکثر رساندن دم بلند، شاخص‌های عملکرد کلیدی بدون درز را به صورت آفلاین در نظر بگیرید. در حین انجام شیرجه در عمق، مراقب توپ باشید.